Universiteti Popullor Shqiptar - Chemin Surinam,  7 - This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Aktualitet

7 nëntor 2015    

OFPC dhe UPSH ju fton në një vizitë shqip

   
     
EKSPOZITA “PËRBALLË TJETRIT”    

UPSH ju fton në ekspozitën “Përballë tjetrit”

   
     
11 NËNTOR 2015    

Vizitë me ciceron në shtëpine e quajtur Maison Tavel

   
     
VITI SHKOLLOR 2015-2016    
   
     
UPA 2015/2016 KURSI I GJUHEVE    
   
     
RAPORT 2014    

RAPORTI AKTIVITETEVE PER VITIN 2014

   
     
E premte, 27 mars 2015, ora 18.30    

Takim me kandidatët e partive politike të Gjenevës në zgjedhjet komunale të 19 prillit 2015

7, Chemin Surinam 1211 Genève 13

   
     
FTESE    

Të nderuar bashkëatdhetarë,
Me rastin e 7 vjetorit të pavarësisë së Republikës së Kosovës, kemi kënaqësinë dhe nderin t’ju ftojmë në aktivitetin kulturor dhe informativ që do të mbahet më 20 shkurt 2015, në sallën Gandi të Maison des Associations.
Për më shumë informacion, po ju bashkangjisim afishën e përgatitur me këtë rast. Bëhet fjalë për prezantimin e ndihmesës të Zvicrës përmes departamentit për zhvillim dhe kooperim.

Më pas artistët tanë do të na argëtojnë me tinguj të muzikës shqipe.
Ju presim me kënaqësi

   
     

Të drejtat politike dhe integrimi në Zvicër

   

E djela, 18 maj 2014, ishte ditë votimi në Zvicër. Gjatë katër javëve që paraprinë datën e votimit, qytetarët patën mundësinë të shprehin vullnetin e tyre...

Për më shumë informacion lexo.

   
     

konference debat

   

Muslimanët ballkanikë përbëjnë rreth 70% të muslimanëve në Zvicër. Bashkëjetesa dhe integrimi i kësaj popullate vazhdon të jetë në qendër të aktualitetit zveceran dhe europian. Shpesh temat lidhur me fenë mbeten ende tabu dhe i hapin rrugën stigmatizimeve të ndryshme mbi akumulimin e përkatësive të shumëfishta të ketyre diasporave.
Universiteti Popullor Shqiptar në Gjenevë organizoi të hënën më datë 12 maj një konferencë shkencore mbi islamin ballkanik. Kjo konferencë hodhi dritë mbi kompeksitetin e realitetit të muslimanëve besimtarë dhe atyre jo praktikues në Zvicrën e ditëve të sotme, përmes intervenimeve kompletuese të ekspertëve dhe aktorëve të terrenit.
Konferencën e hapi drejtoresha e Universitetit popullor shqiptar në Genevë, Albana Krasniqi Malaj e cila permblodhi shkurtimisht misionet e institucionit si vend pritje dhe formimi, integrimi dhe socializimi për më shumë se 40 nacionalitete të ndryshme. Ajo potencoi se ky integrim nuk mbështetet vetëm te toleranca dhe pranimi i tjetrit, por sidomos te komunikimi i ndërsjelltë për të siguruar një kohezion social të qëndrueshëm.
Konferenca ishte konceptuar në tri pjesë. Ajo u drejtua nga Gëzim Ilazi, i ri i generatës së dytë, student dhe anëtar i parlamentit të të rinjve.
Në pjesën e parë morën pjesë Sandrine Salerno, kryetare e Gjenevës, Martine Brunschwig Graf, Kryetare e Komisionit Federal kundër Racizmit, André Castella, delegat i integrimit në kantonin e Gjenevës, Anna Neubauer, përfaqësuese e divizionit të integrimit pranë Zyrës federale të migracioneve dhe Manuel Tornare, kryetar i UPSH dhe parlamentar federal.
Në fjalën e tyre, përfaqësuesit institucionalë vunë theksin mbi rëndësinë që ka një organizim i tillë dhe përshëndetën guximin dhe largpamësinë e UPSH-së për organizimin e kësaj konference si një akt qytetar.
M. Tornare përmendi historinë e mirënjohur të shqiptarëve që në optikën e bashkejetës dhe pranimit te tjetrit kanë mbrojtur çifutë gjatë luftës së dytë botërore;
Kryetarja e Gjenevës tha se në Gjenevë ne jetojmë mirë me njëri tjetrin dhe se na duhen çelësat e mirëkuptimit për të ndërtuar në kohezion social sa më të pranueshëm për të gjithë.
Anna Neubauer përmes një zhdërvjelltësie retorike vuri në pah se natyra njerezore ka si tendence të shohë dualitet dhe dallim, aty ku nuk ka veçse unitet. Ky ështe një potencial shkatrrimtar qe asimilon një vizion të qartë, duke vënë më shumë theksin tek dallimet se sa te ngjashmëritë. Ajo më pas solli pozicionet e Konfederatës lidhur me çeshtjen në fjalë.
Zonja Bruschwig Graf, inkurajoi dhe vlerësoi punën e UPSH- së si urë lidhëse midis kulturave dhe që sjell në tryezën debative tema të ndjeshme te aktualitetit që ndihmojne në krijimin e lidhjeve reciproke e të mirëkuptimit.

Pjesa e dytë iu kushtua koferencave shkencore të mbajtura nga doktoruesja Barbara Dellwo si dhe dr.Mallory Schneuwly Purdie ( e cila ishte edhe konsulente e realizimit të filmit " Vështrime mbi islamin ballkanik".
Ato bënë një prezantim shkencor duke paraqitur fakte, shifra dhe analiza me qasje sociologjike, që ndihmojnë në zbardhjen e realiteteve të jetuara nga diasporat ballkanike me përkatësi muslimane në Zvicër. Një vend të veçantë në referatet e tyre zuri imazhi i muslimanëve, shpesh diskriminues.Përmes rezultateve të studimeve shkencore, ato bënë një përçapje të ç'sendertimit të këtyre ideve paragjykuese.
Në fillim të pasdites, të pranishmit patën rastin të ndjekin një film dokumentar të realizuar nga një ekip ballkanas. Ai solli një vështrim të brendshëm të vetë ballkanasve mbi praktikën e islamit në këto troje. Kjo u realizua përmes dëshmive të specialistëve, akademikëve, historianëve dhe përfaqësuesve të klerit në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Turqi dhe pjesërisht në Bosnje. Informacioni i ngjeshur dhe këndvështrimi i vaçantë i qasjes tërhoqi vëmendjen e shikuesve të profileve të ndryshme dhe u përcoll me duartrokitje.
Më pas, Dr Bashkim Iseni, përmes një interventimi introduktiv, përcolli te të pranishmit një historik të migracionit ballkanik në Zvicër si dhe rolin e praktikës së fesë pranë kësaj popullate. Më pas ai drejtoi diskutimin e një paneli të gjerë të përbërë prej M.Samir Radouan Jelassi, anëtar i Komisionit Federal të Migracioneve; Derand Krasniqi bashkërealizues i filmit " Vështrime mbi islamin Ballkanik; Don Marian Marku,prift katolik; Mustafë Memeti, Imam në Berne.
Gjatë bisedës u trajtuan çështjet si bashkëjtesa dhe mirëkuptimi ndërfetar, problematikat që lidhen me praktikat fetare, rreziqet që mund të paraqesin interpretimet dhe rrymat e reja globale etj.
Kjo konferencë shërbeu si një fillim diskutimi mbi këtë temë kaq të ndjeshme dhe deri diku tabu . Ajo tërhoqi vëmendjen e më shumë se 100 të pranishmëve gjatë pjesëve të ndryshme të ditës dhe hapi perspektiva dialogu dhe komunikimi midis komponentëve të ndyshëm të shoqërisë zvicerane.

 

 

     

KUVENDI I UPSH

   
Kuvendi i përgjithshëm i Universitetit Popullor Shqiptar  
     
ORARI I KURSEVE    

UPA Moduli i 2-të 18.09.2013 deri 14.02.2013


 
     
Festivali Ndërkombëtar    

Festivali Ndërkombëtar i Traditave dhe Zakoneve

Për nder të Kosovës, Homazh për të Parët tanë

Organizuar nga Shoqata për Shkembime Social-Kulturore

Nga 1 deri më 3 nëntor 2013 në : la Salle Centrale 10, rue de la Madeleine, Genève.

 

 
     
BESA    
SHPETIMI I HEBRENJVE PREJ SHQIPTAREVE PERGJATE LUFTES SE DYTE BOTERORE

JA PERSE BESA

Ekspozita "Besa" në memorialin e Holokaustit dhe në muzeun "Yad Vashem" në Jeruzalem bashkon përmes tregimeve të reja dhe të panjohura deri më sot dy popuj që në pamje të parë s'kanë asgjë të përbashkët. Çfarë fshihet pas paraqitjes së jashtme?
 
     
 Kurse të gjuhës shqipe    

Vendi:     Universiteti popullor shqiptar

Regjistrimet:     16 shtator 2013, ora 9.00-19.00

Koha:     2 x 45 min / një ose dy herë në javë

Formator:     Ndriçim Ademaj

Ky projekt parasheh organizimin e mësimeve për avancimin dhe përsosjen e gjuhës shqipe për të rinjtë shqiptarë që vijojnë shkollimin në gjuhë të huaj si dhe për frankofonë të cilët kanë njohuri themelore të shqipes.
Ndarja në nivele ose formimi i grupeve do të bëhet në varësi të numrit të kandidatëve dhe nivelit përkatës të  zotërimit të gjuhës shqipe.
Mësimet organizohen në kohëzgjatje prej 90 minutash, 1 ose 2 herë në javë.
Numri i studentëve nuk duhet të jetë më shumë se 8 studentë për një grup.


 
     
Tedi PAPAVRAMI          

Promovim i librit të Tedi Papavramit

 

le 22 juin 2013 de 18 heures

au Bâtiment Uni Mail, salle M R150

 

 
     
Regjistrimet 2013-2014    

 
Regjistrimet për vitin shkollor 2013-2014 mund t’i bëni pranë sekretarisë së UPSH-së, nga e hëna 17 qershor 2013, nga ora 90.00

UPSH do të jetë e mbyllur gjatë verës, nga data 30 qershor deri më 23 gusht 2013.

Kurset rifillojnë nga e hëna 16 shtator 2013

 

 
     
Ftesë    

Manifestim kulturor tradicional

"Ditët e Agimit"

11 Maj 2013

 
     
ekspozita e Rrezeart Galica    

Universiteti Popullor Shqiptar ju fton në ceremoninë e hapjes së ekspozitës së artistit nga Prishtina Rrezeart Galica.
Aperitivi i hapjes fillon nga ora  19.00.
Mirësevini!

Galeria

Le Centre de l'Espérance
8, rue de la Chapelle
1207 Genève

Hapja solemne ekspozitës
4 - 27 Mars 2013 / Ora: 19h
Visites quotidiennes 10h-16h 

     
 Kuvendi i përgjithshëm i UPSH    
Ø  15 mars ora 19.30, , Université Populaire Albanaise, 7, ch Surinam, 1203 Genève

Kuvendi i përgjithshëm i UPSH-së. Në program: Fjala e Presidentit, raporti i koordiantores, Njoftimi mbi ndryshimin e statuseve dhe votimi i tyre, e për fund një aperitiv nën tingujt e muzikës
 
     
Ekspozita e artistit kosovar    

Ø  4 mars, ora 19, Centre de l’Espérance, Centre de l’Espérance, Rue de la Chapelle 8 , 1207 Genève Genève

 

Ceremonia e hapjes së ekspozitës së artistit kosovar Rrezeart Galica. Ekspozita qo të qëndrojë e  hapur tre javë.

 
     
5 vjet Pavarësi    

22 Shkurt 2013

Konferencë shkencore me rastin e 5 vjetorit te pavarësisë së Kosovës

Ora 18:30, Adresa: Université de Genève,Bâtiment Uni Mail Genève

23 Shkurt 2013

AI, migracioni dhe abuzimet:mit apo realitet

Ora 11:00, Adresa: UPA, ch; 7chemin Surinam,1211 Genève 13

23 Shkurt 2013

Emigranti në qëndër të debatit politik në Gjenevë dhe Zvicër

Ora 14:00,Adresa: UPA, ch; 7chemin Surinam,1211 Genève 13

23 Shkurt 2013

Mbrëmje festive 5 vjet Pavarësi

Ora 19:00,Adresa: Salle communale d’Onex Route de Chancy 133, 1213 Genève


 
     
Mbrëmje letrare    

Lidhja e Shkrimtarëve të Kosovës, Ambasada e Kosovës në Zvicër dhe Universiteti Popullor Shqiptar në Gjenevë organizojnë përurimin e kompletit të veprave letrare të Adem Demaçit në këto qytete të Zvicrës:

  • Bernë, e premte, 1 shkurt 2013, ora 19.00, Restorant Mappamondo, Länggtrasse 44, Bernë.
  • Glattbrugg, e shtunë, 2 shkurt 2013, ora 17.00, në Restorant Glatthof, Schafhauserstr. 126, Glattbrugg.

 

 
     
Ftesë    

Universiteti Popullor Shqiptar i Gjenevës ka nderin t’ju ftojë në një pasdite kulturore e letrare


"Adem Demaçi, vepra letrare"

 

3 shkurt 2013
nga ora 14.00 - 16.00
7, chemin Surinam, 1203 Genève

 
     
Pensionistët emigrantë: Të qëndrojmë apo...    

Cité seniors, rue de Lausanne, n° 62,
1202 Genève
Në program:
Shfaqja e filmit:
 
"NË FAKT NE DËSHIRONIM TË KTHEHESHIM"
 
Pasuar nga Debat mbi temën

"NE FAKT NE DE SHIRONIM TE KTHEHESHIM" është një fil i Yusuf Yesiloz.
Ata erdhën me shpresën për të përmirësuar jetën e tyre kur të ktheheshin në vendlindjen e tyre, por kanë kaluar tridhjetë, dyzet vjet dhe ata janë ende ne emigrim. Tre çifte përballen me pyetjen më të rëndësishme të jetës së tyre. Një film që trajton temën e pleqërisë në vendet e huaja, dhe përpëlitjeve të vazhdueshme të ndarjes,
një pjesë këtu dhe një pjesë atje, si dhe aftësive për të përballuar gjithnjë sfidat që na dalin përpara

E mërkurë 5 dhjetor 2012

Ora 18:30
 

 
     
Ftesë    

Ambasada e Republikës së Shqipërisë, Ambasada e Republikës së Kosovës dhe Universiteti Popullor Shqiptar në bashkëpunim me LICRA e Gjenevës ka nderin t'Ju ftojë në shfaqjen e filmit dokumentar mbi mbijetesën hebrenjve në Shqipëri dhe në Kosovë:

                   "Shpëtuar në Shqipëri"

Më 15 Nëntor 2012, ora 19:30

Adresa: Université de Genève, bâtiment Uni Mail salle R 080, Genève
 
     
Të përjetosh pleqërinë në mërgim    


Tryezë e rrumbullakët  

Imigrimi i shtetasve të Ballkanit daton që nga vitet e 60-ta. Viteve të fundit, është duke u shfaqur një valë e personave që e kanë përfunduar jetën e tyre profesionale në Zvicër. Në bazë të këtyre dallimeve të observuara, tek pensionistët e Ballkanit manifestohet një dilemë mes të vazhduarit të jetës së tyre në Zvicër ose në vendin e prejardhjes...

E mërkurë, 31 tetor 2012
Ora 18:30-20:00
 
Vendi: Croix-Rouge vaudoise, Salle de conférence, Rue Beau-Séjour 9/13 1002 Lausanne

 

 
     
 mbRëmje leTraRe    

 

Në vazhdën e aktiviteteve të  jubileut  të 100 vjetorit, kemi kënaqësinë
t’Ju ftojmë në një mbrëmje kulturore ku ju servirim poezi, muzike dhe specialitete të vendlindjes.  

Ejani të festojmë sëbashku.

Ju mirëpresim të premten e ardhshme.

Hyrja e hapur për të gjithë dhe falas.

E premte 26 tetor

Ora 19.00

Salla: Daniel Marco,5, chemin Surinam,1203 Genève

 

 
     
   Tryezë e rrumbullakët    


UNIVERSITETI POPULLOR SHQIPTAR GJENEVË (UPSH)

NË BASHKËPUNIM ME ALBINFO.CH
     
         Tryezë e rrumbullakët

Institucioni i martesës tek Shqiptarët në Zvicër

E mërkurë, 26 shtator  2012 Ora 18:30-20:00

Vendi: UPA, Chemin Surinam 7,1211 Genève

 

 
     
Informacion    

Duke ju uruar një fillim të mbarë të vitit shkollor, UPSH ju informon
se aktivitetet e institucionit rifillojnë më datën 17 shtator 2012.

Regjistrimet për kurset e frengjishtes fillojnë më 3 shtator 2012 nga ora 09.00

Personeli i UPSH i është në dispozicionin tuaj për informata të mëtejshme
Ju mund të njoftoheni rregullisht mbi aktivitetet dhe projektet e UPSH në sitin tonë www.upa.ch

Nëse keni pyetje kërkesa apo propozime lidhur me aktivitetet e UPSH
ju lutemi të na kontaktoni përmes e-mailit This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
     
Komunikatë e datës 12 qershor    
Të nesërmen e zgjedhjes së tij në krye të presidencës serbe, Tomislav Nikoloç deklaronte në një interviste  për televizionin malazez: “nuk ka pasur gjenocid në Srebrenicë“. Kjo deklaratë vijon në vazhdën e negacionizmit  të ultranacionalistëve serbë dhe dëshmon një mohim të tmerreve të kryera në korrik të 1995. Menjëherë pas këtyre deklaratave, nëse Evropa reagoi dobët përmes disa komunikatave, skena ndërkombëtare dhe instancat zvicerane nuk u ndalën në të dhe deklarata kaloi në heshtje.  
     
Kuvendi i Shqiptarëve të Zvicrës    

Komunikatë për shtyp

Të nderuar bashkëkombas,

Përmes kësaj komunikate ju informojmë se në takimin e mbajtur më 27 maj 2012 u mor vendimi që të mbahen edhe dy mbledhje të tjera:
- njëra në Lausanne,  të marten më 5 qershor 2012 në ora 19.30, në restorantin "Cafe de l'Ouest" në Lozane (Av. De Morges 119);
- dhe e dyta në Gjenevë  të mërkurën më 6 qershor 2012 në ora 19.30 në lokalet e Konsullatës së Republikës së Kosovës në Gjenevë (rue de la Servette 93) 1202 Genève.

Këto takime do të mundësojnë zgjedhjen e delegatëve në Kuvendin e përgjithshëm të datës 10 qershor 2012 në Berne.

Në prag të këtij njëqind vjetori të Pavarësisë së Shqipërisë dhe në ditën e kremtes së mbajtjes së Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, kuvendi do të marrë të gjithë rëndësinë dhe peshën e tij.

Vetëdijësimi dhe marrja në dorë e fateve tona përbën detyrën e gjithsecilit prej nesh. Jeni të mirpritur për të propozuar dhe votuar përfaqësuesit tuaj në Kuvendin e Shqiptarëve të Zvicrës.

Grupi i ngarkuar me organizimin në Zvicrën Frankofone :

Albana Krasniqi Malaj, Jeton Kryeziu, Hanspeter von Aarburg, Bashkim Iseni et Samedin Asllani

Kontakt:

- Albana Krasniqi Malaj, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ;
- Jeton Kryeziu, mail : This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tél.: 079/954.57.87 ;
- Bashkim Iseni, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ;
- Samedin Asllani, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .


 
     
Përfaqësimi i myslimanëve    
UNIVERSITETI POPULLOR SHQIPTAR GJENEVË (UPSH)
NË BASHKËPUNIM ME ALBINFO.CH

Tryezë e rrumbullakët

Përfaqësimi i myslimanëve në Zvicër

E mërkurë, 23 maj 2012 Ora 18:30-20:00

Vendi: MAISON DE QUARTIER DES LIBELLULES
Chemin du Château-Bloch 1 1219 Le Lignon,
1211 Genève
 
     
 “DITËT E AGIMIT” 2012    

Manifestimin Tradicional Kulturor

“DITËT E AGIMIT” 2012

Manifestimi mbahet më datën 13 maj 2012 në 

Salle Communale d’Onex, Route de Chancy 133.

Ora 15.00

 

 
     
Kujtesë:Tryeza 25 Prill    
Zonjë, Zotëri
 
Ju informojmë se në hyrje të tryezës së rrumbullakët: "Situatat e dhunës dhe të rinjtë migrantë: marrëdhëniet shkak pasojë" që zhvillohet të mërkurën më 25 prill 2012, në ora 18.30, do të shfaqet një film mbi zgjidhjen e konfliktetve ndërpersonale, realizuar në Kosovë
 
Kjo tryezë mbahet në sallën Daniel Marco, chemin Surinam 5, në krah të UPSH-së.

Në fund të tryezës shtrohet një aperitiv.
 
Si pasojë e një problemi informatik, është e mundëshme që disa prej jush e kanë marrë këtë informacion në disa dërgesa. Ju kërkojmë ndjesë.
 
Ju përcjellim të përshëndetjet më të përzemërta!
 
 
     
Tryezë e rrumbullakët-25 Prill    

Situatat e dhunës dhe të rinjtë migrantë: marrëshëniet shkak pasojë ?
 
Mediat dhe aktorët politikë në Zvicër theksojnë rregullisht probleme të dhunës që shtrohen brenda rretheve të të rinjve në disa qarqe urbane. Mirëpo, po ashtu duhet të nënvizohet fakti se kur autorët e akteve të dhunës ose të kriminalitetit janë të rinj të dalë nga migracioni, vëmendja përqendrohet shumë shpejt në kulturën e tyre të prejardhjes.

E mërkurë, 25 prill 2012
Ora 18:30-20:00
 
Vendi: UPSH, Chemin Surinam 7,
1211 Genève

 E hapur për publikun

 

 
     
Kërkim    
Vështrim mbit ë rinjtë e gjeneratës së dytë
Poli i kërkimit nacional LIVES sapo ka filluar një studim mbi personat e moshës 15 deri 35 vjeç të cilët kanë kryer studimet në Zvicër, me prindër të kulturës shqiptare.
Kërkuesit e Universitetit të Gjenevës dhe të Lozanës si dhe të shkollës së lartë të specializuar. Poli i kërkimit, të Zvicrës oksidentale, financohen nga Fondi KOmbëtar i kërkimit shkencor, i vetmi i specializuar në shkencat sociale, intersohet mbi çështjet e vulnerabilitetit përmes rrugëtimit jetësor të tyre.
Shumë anketa janë duke u zhvilluar aktualisht pranë popullatave të ndryshme si të moshuarit, baballarët e rinj apo të papunët etj.

REF: www.lives-nccr.ch

 
     
Tryezë e rrumbullakët    

E mërkurë 28 mars 2012
Ora 18:30-20:00
Vendi: UPA, Chemin Surinam 7
1203 Gjenevë
     
Suksesi shkollor si dhe mbështetja
e fëmijëve në mësime: sfdat dhe
mundësitë për prindërit migrantë

UNIVERSITETI POPULLOR SHQIPTAR NE GJENEVË
(UPSH) NE BASHKEPUNIM ME ALBINFO.CH

E hapur për publikun

 
     
8 MARS!    

Me rastin e Ditës së Gruas,
ne organizojmë një projeksion filmi në lokalet e UPSH-së.

Orët e projeksionit janë:
ora 9.00, pason me një koktej
ora 14.00 dhe ora 18.00


Kemi kënaqësinë t'ju shohim gjatë këtij aktiviteti

 
     
Ftesë    

Të premten, më 9 Mars në orën 19.00

FESTOJMË

- PAVARËSINË E KOSOVËS

-7 MARSIN, DITËN E MËSUESIT

-8 MARSIN, DITËN E GRUAS

SALLE COMMUNALE D'ONEX 131 RTE DE CHANSY 1213 ONEX

 

 
     
I dashur Z.Kryetar!    

Patëm nderin dhe kënaqësinë të marrim ftesën  tuaj për të marrë pjesë në takimin që ju organizoni me komunitetin Kosovar në Gjenevë dhe  ju falenderojmë. Në pamundësi për të marrë pjesë në këtë takim, po përfitoj nga rasti t’ju përcjell reflektimet e Universitetit Popullor Shqiptar mbi evolumin e këtij komuniteti dhe problematikat që lidhen me të.

Krijimi i Universitetit Popullor Shqiptar iu imponua themeluesve të saj si pasojë e  ardhjes në masë të popullatës me origjinë shqiptare në Gjenevë për shkak të luftës në ish-Jugosllavi, duke përfituar  po ashtu nga vëniea në jetë në Zvicër e një politike të re të emigracionit...

 

 
     
Manuel Tornare, President i UPSH

   

Universiteti Popullor Shqiptar (UPSH) në Gjenevë mbajti Kuvendin e tij vjetor.

Në Kuvendin e mbajtur më 10 shkurt 2012, u prezantua raporti i aktivitetit të koordinatores, të përgjegjëses së kurseve, si dhe të arkëtares.

Rreth 60 të pranishmëve në sallë iu drejtua edhe Presidentja në largim, zonja Maria Roth- Bernasconi, parlamentare federale dhe kryetare e grave social-demokrate zvicerane.

Ajo shprehu kënaqësinë që ka ndier në 4 vitet e Presidencës në zhvillimin e projekteve, në njohjen e diasporave të huaja dhe asaj shqiptare, në forcimin e marrëdhënieve me institucionet vendore.

Roth- Bernasconi i siguroi të pranishmit se do të mbetet gjithnjë mike e shqiptarëve dhe e UPSH-së.

Kuvendi zgjodhi me plebishit Presidentin e ri të UPSH-së, z. Manuel Tornare, i cili ka qenë 3 herë kryetar i Gjenevës, me një karrierë të suksesshme, si në kuadrin e shoqërisë civile ashtu edhe pranë institucioneve shkollore e shtetërore.

Ai ka ndihmuar në mënyrë të veçantë popullatën shqiptare të shpërngulur gjatë viteve të luftës.

Z. Manuel Tornare aktualisht është deputet në Parlamentin e Zvicrës dhe anëtar i Komisionit të këtij Parlamenti për marrëdhëniet me jashtë.

 

 
     
Gëzuar festën e pavarësisë!    

Deklarata e Pavarësisë së Kosovës


Duke nderuar të gjithë burrat dhe gratë që bënë sakrifica të mëdha për të ndërtuar një të ardhme më të mirë për Kosovën,

1. Ne, udhëheqësit e popullit tonë, të zgjedhur në mënyrë demokratike, nëpërmjet kësaj Deklarate shpallim Kosovën shtet të pavarur dhe sovran. Kjo shpallje pasqyron vullnetin e popullit tonë dhe është në pajtueshmëri të plotë me rekomandimet e të Dërguarit Special të Kombeve të Bashkuara, Martti Ahtisaari, dhe Propozimin e tij Gjithëpërfshirës për Zgjidhjen e Statusit të Kosovës.

Ref:www.voanews.com

 

 
     
Kujtesë: Kuvendi më 10 shkurt    

  
Zonja dhe zotërinj, ju përkujtojmë Kuvendin tonë më 10 shkurt .
Sikurse e dini tashmë, presidentja aktuale,Znj Maria Roth-Bernasconi, e lë presidencën për të punuar me kohë të plotë në Bernë.

Do të jete ky rasti për ta përcjellë siç i ka hije, por edhe për të pritur siç duhet kandidatin për president, Z. Manuel Tornare, Këshilltar Nacional.

Aperitivi dhe muzika live do të krijojnë një moment të gëzueshëm në vazhdim.

Me kënaqësinë që të kalojmë këto momente në shoqërinë tuaj

Ekipi i UPSH-së

 

 

 
     
 100 Vjet Shtet Shqiptar    

Shqiptarët fillojnë festimet e njëqind vjetorit të themelimit të shtetit të ri shqiptar

Ref:http://www.youtube.com

 
     
300 vjet J.Jacques Rousseau    

Gjeneva fillon festimet për treqind vjetorin e lindjes së Jean Jacques RousseauRef: http://www.cyberpresse.ca 
     
Kuvendi i Përgjithshëm i UPSh    
Ftesë për Kuvendin e Përgjithshëm
të Universitetit Popullor Shqiptar
Anëtarëve të Universitetit Popullor Shqiptar
Në kuvendin e përgjithshëm të Universitetit popullor Shqiptar
që do të zhvillohet më:
E PREMTE 10 shkurt2012 në 19.30
Në lokalet e UPSH, në 7, chemin Surinam, Genève
 
     
Pesëmbëdhjetë vjet UPSH    
Maria Roth Bernasconi, Presidentja e UPSH-së:
"Ne festojmë sot pesëmbëdhjetë vjetorin e një
institucioni të shumanshëm në ofertën e tij
unike në llojin e vet. E hapur ndaj të gjitha
nacionaliteteve, UPSH-ja është kthyer në një vend reference..."

Ueli Leuenberger, Themelues i UPSH-së:
"Ndër shtatë million banorë që ka Zvicra,
rreth një ndër dyzetë është i përkatësisë
gjuhësore dhe kulturore shqipe..."

 

 
     
Festa e La Marelle    
UPSH feston fundin e vitit me 
fëmijët dhe prindërit. Të hënën më 19 dhjetor, 
fëmijët që frekuentojnë hapësirën prindërore të UPSH-së 
si dhe fëmijët e personelit, të shoqëruar nga prindët, kanë 
festuar fundin e vitit 2011 në një ambjent festiv
Plaku i vitit të ri ishte në mesin e tyre, me buzëqeshjen 
nën mjekër dhe me çantën të mbushur me dhurata dhe bonbona. 
UPSH falenderoi shoqatën «Një fëmijë, një dhuratë» për bujarine e saj.
 
     
Festa e Eskaladës    
Gjatë ditës së enjte 8 dhjetor,
mësimnxënësit dhe mësimnxënëset
e kurseve të frengjishtes si dhe
mësimdhënësit, dhe ekipi administrativ
kanë festuar me shumë dinjitet, disa ditë
para datës së festës së shënuar, festën e
Eskaladës( ngjitjes).
 
     
Diaspora në zhvillimin e Ballkanit    

REF.  www.albinfo.ch

Diaspora mund të luajë një rol të rëndësishëm për zhvillimin e vendlindjes, por me kusht që kërkesat ndaj aftësive të specializuara që ekzistoinë në diasporë të vijnë nga vendlindja. Ky ishte mesazhi i tryezës që u mbajt mbrëmë në Gjenevë, me organizimin e përbashkët të Organizatës Ndërkombëtare të Migrimit me seli në Bernë (IOM Bern), portalit Albinfo.ch si dhe Universitetit Popullor Shqiptar (UPSH).
Në prani të mjaft personave të interesuar të ardhur nga kantonet romande të Gjenevës, Neuchâtelit dhe Vaud, për programin Midweb që e propozon IOM-Bern, intervenuesit e kësaj tryeze znj. Silvija Bucaj Shehu, kriminologe, e involvuar në Kosovë, z. Ismet Hamiti, specialist në telekomunikacion, znj. Shqipe Shehu Brovina, psikiatre e specializuar në Gjenevë, si dhe Albana Krasniqi Malaj, koordinatore e UPSH-së si dhe anëtare e Komisionit federal për çështje të migrimit, shprehën mendimet e tyre, shpeshherë edhe kritike, mbi temën e rolit të diasporës në favor të zhvillimit të Kosovës.

Vazhdo Leximin ne albinfo.ch . . .

 
     
Ftesë - Tryezë e rrumbullakët    

Diskutim me znj. Silvija Bucaj Shehu (kriminologe, e involvuar në Kosovë), z. Ismet Hamiti (specialist në telekomunikacion), znj. Shqipe Shehu Brovina (psikiatre e specializuar në Gjenevë), znj. Albana Krasniqi (Universiteti Popullor Shqiptar, UPSH) dhe z. Bashkim Iseni.
Data dhe koha: E martë, 6 dhjetor 2011, ora 18.00

Gjuha: Frëngjisht dhe shqip
Shpenzimet: Pjesëmarrja është e lirë
Vendi: Universiteti Popullor Shqiptar, 7,
Chemin Surinam, Gjenevë
Regjistrimi/Info: Ju lutemi regjistrohuni deri më 02.12.2011

 

   
     
Festa e flamurit    
Shoqatat shqiptare në Gjenevë me rastin e
Festës së Flamurit
kanë nderin të ju ftojnë në mbrëmjen e organizuar të
Shtunën më 26 nëntor 2011, në ora 19 e 30
në Palladium Rue du Stand 3bis 1204 Genève
   
     
Tryezë e Rrumbullakët    
Pjesmarrja politike e migranteve
në jetën politike zvicerane
Të premten më 7 tetor 2011, ora 19.00 deri në 21.00
Salle Daniel Marco - Chemin Surinam 5 - 1203 Gjenevë
   
     
Mes dialogut dhe tensioneve    

Kosova: Mes dialogut dhe tensioneve

Tryeze e rrumbullakët nga Albinfo.ch & Universitetit Popullor Shqiptar
Të martën dt. 27shtator 2011
19.00 deri 21.00

 Vendi Universiteti Bernës
 Hauptgebäude Hochschulstr. 4
 Raum HS 220 2.OG/West
 Gjuha : Anglisht, me perkthim simultan

   
     
ftesë    
Universiteti Popullor Shqiptar Ju fton të merrni pjesë në Promovimin e librit me titull " Agimi i Lirisë" në tre vëllime nga autori Ibrahim Kadriu.
Monografi për heroin e Kombit Agim Ramandani-Katana

Tubimi mbahet në 14 maj 2011 ora 18:00
Adresa: Rue de Vieux-Billard 8
1205 GENEVE, SUISSE

Ref: http://www.albinfo.ch

 
     
Dita kundër racizmit    
Dita kundër racizmit

20 MARS 2011, SALLE DU MôLE
Rue du Môle 22 Pâquis, 1201 Genève
   
     
Asambleja e përgjithshme    

 Të Martën 5 prill 2011
 à la Maison des Assocations
 Salle Chico Mendes
 Rue des Savoises15, 1205, Genève

 

   
     
 KONFERENCE - DEBAT    

Qytetari gjenoveze për të Huajt.
Për regjistrimin e të drejtave politike në Kushtetutë.
Të mërkurën më 16 shkurt.
Uni-Mail salle  R060

   
     
FTESE    
Restorant Schlossgut
Schloss strasse 8
3110 Münsingen / BE
Date: 15/Janar/2011
Ora: 18:00
   
     
Thirrje për manifestim 13 janar 2011     

Të zbatohet kudo Deklarata Universale e të Drejtave të Njeriut.
Thirrje për të manifestuar në 13 janar 2011

   
     
 TEATRI "KURORA"    

Pamje nga Ura

Pjesë teatrale nga Artur Miler

   
     
30 SEKONDA    
30 sekonda për të votuar    
     
 xhevdet kallaba    

"Rrugëtimi i Qendrës Kulturore Shqiptare në Zvicër" i autorit Xhevdet Kallaba.
Kjo monografi është një rrugëtim në zhvillimet shqiptare
në gjirin e një shoqërie që siç thotë autori
u gjend aksidentalisht jashtë vendit dhe dha edhe frymën e fundit për të.

   
     
 TRYEZE E RRUMBULLAKET    
Roli i gruas shqiptare
në Zvicër: evoluimi i statusit familjar
dhe kyçja
socioprofesionale

E martë 16 nëntor 2010
Ora 18:30-20:00
   
     
 Ismail kadare    
 Intervistë me z.Ismail Kadare për diasporën    
     
 Koncert 3 dhjetor    
Henri Dunant, Avenue Edmond-Vaucher 20
1203 Genève
   
     
Mobilizohemi ne kuvend    

Ftesë për tubim informativ dhe kuvendues

Qeveria Zvicerane ka marrë vendimin për prishjen e Marrëveshjes Bilaterale për Sigurimet Shoqërore me Kosovën në fund të muajit mars 2010. Ky vendim  prek me dhjetëra mijëra shtetas të Kosovës, të cilët pas pensionimit dëshirojnë të jetojnë në Kosovë.

Pa marrëveshjen në fjalë, të prekurit, shërbime e përmendura mund ti tërheqin vetëm nëse janë me vendbanim në Zvicër. Njerëzit duhet të kenë të drejtën të vendosin vet se ku do të kalojnë rehatshëm moshën e tyre të pensionit.

Ky vendim është padyshim i nxituar i papeshuar mirë dhe paraqet diskriminim ndaj shtetasve nga Kosova të cilët në Zvicër kanë kontribuuar për gati gjysmë shekulli në mirëqenien dhe sigurinë shoqërore të këtij vendi. Kjo paraqet një padrejtësi të rëndë për njerëzit tanë, të cilët për një jetë të tërë, duke filluar nga vitet e 60-ta kanë kryer punë të rënda dhe kanë paguar kontributet e tyre.

Mundësia e jetesës pas pensionit në vendlindje është në dobi të gjithëve
Marrëveshja mbi Sigurimet Shoqërore përfshinë këto përfitime: pensionin e pleqërisë dhe atë për trashëgimtarët (AHV), pensionin e invaliditetit (IV),  sigurimin e fatkeqësisë (UV), sigurimin shëndetësor (KV) dhe shtesat  familjare (FZ).
Për prindërit, fëmijët e të cilëve jetojnë dhe shkollohen (deri në moshën 25 vjeç) në Kosovë prishja e marrëveshjes ka edhe pasoja financiare, sepse ndërlidhet me shkurtime të konsiderueshme të rrogës. Me këtë rast shtetasit nga Kosova do të detyrohen të marrin fëmijët e tyre në Zvicër. Fëmijëve mbi moshën 14 vjeç Ligji mbi të huajt ua ndalon të drejtën e bashkimit familjar.

Të premten, më 09 prill 2010, në ora 19.00,
në “Volkshaus”, afër “Helvetiaplatz-it”, në Cyrih
Të kërkojmë bashkërisht prej Qeverisë së Zvicrës dhe asaj të Kosovës që sa më parë të fillojnë negocimin për ripërtrirjen e Marrëveshjes për Sigurimet Shoqërore dhe deri në nënshkrimin e saj, të zgjatet marrëveshja ekzistuese, për të evituar shkaktimin e panevojshëm të rasteve të rënda. Sindikata e Unia-s e mbështetur edhe nga shumë subjekte dhe organizata ka përpiluar një Peticion me kërkesat në fjalë, të cilin do të keni mundësi ta nënshkruani.

Ne me këtë rast dëshirojmë t’ju njoftojmë për situatën aktuale në lidhje me këtë temë dhe hapat e ndërmarrë deri më tani. Njëkohësisht së bashku me të gjithë të interesuarit dëshirojmë të bisedojmë hapat e mëtejmë.

 

Me nderime:
Grupi shqiptar i Sindikatës Unia në Cyrih: Xhafer Sejdiu, ...
dhe
Osman Osmani, sekretar sindikal për migracion në sekretariatin qendror të Unia-s në Bern 

 

upa actualité
 ASAMBLEJA UPSH, 13/04/2010    

Zonja dhe zotërinj,
Të dashur miq
Ju ftojmë të merrni pjesë në Asamblenë e përgjithshme statutore
të Universitetit Popullor Shqiptar që do të mbahet

Të martën më 13 prill 2010 në ora 20.15, në shtëpinë e shoqatave.
15, rue des Savoises, 1205, salle Chico Mendes

 

Rendi i ditës :
1. Aprovimi i proces- verbalit të Asamblesë së Përgjithshme të dates 24 mars 2009
2. Mesazhi i mirseardhjes i Presidentes së shoqatës
3. Raporti i aktivitetit të koordinatores
4. Raporti i aktivitetit të përgjegjëses së kurseve
5. Raporti i llogarive të arkëtarit
6. Rasporti i llogarive të kontrollorit të llogarive
7. Zgjedhjet statutore
a)Të presidentes( Presidentja aktuale rikandidon)
b)Të arkëtarit, arkëtares
c)Të anëtarëve të tjerë të komitetit
d)Të kontrollorit të llogarive për ushtrimin e aktivitetit 2010/11
8. Të ndryshme

Personat e interesuar prej njërit prej këtyre posteve, mund të paraqesin kandidatrurën e
tyre përmes adresës elektronike deri të enjten 8 avril 2010 në adresën:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ose This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .


Asambleja e përgjithshme është një moment i rëndësishëm në jetën e një shoqate, prandaj
ne shpresojmë t?ju kemi në gjirin tonë.
Në pritje t?ju shohim me këtë rast, ju dërgojmë përshëndetjet më të përzemërta.

 

   
Takimi i 7 DHJETOR 2008 upa actualité  

Me ftesë të Këshillit Administrativ të Qytetit të Gjenevës, një delegacion nga komuna e Gjilanit, i përbërë nga Z. Qemajl Mustafa, Kryetar i Komunës, Z. Srdjan Jovanoviç, Nënkryetar, Z. Hydajet Hyseni Kaloshi, i zgjedhur i komunës së Gjilanit në parlamentin e Kosovës, Z. Ismajl Kurteshi, Shefi i departamentit të arsimit, Z. Ismet Maliqi, shefi i departamentit të financave,
do të marrë pjesë në Konferencën e 6- të të Konventës Evropiane të të drejtave të njeriut të që do të mbahet në Gjenevë 8 dhe 9 dhjetor2008.
Duke përfituar nga rasti, Universiteti Popullor Shqiptar organizon më 7 dhjetornë ora 18.00 një takim midis këtyre të zgjedhurve dhe shtetasve kosovarë* që jetojnë në Zvicër, në lokalet e resorantit Cajupi**.
Prania juaj do të ishte e mirëseardhur.
*e hapur ndaj poublikut të gjerë, me përkthim në frengjisht
**112 rue de Lyon, 1203 Genève  Tél. 022 340 25 77

 

upa actualité Rencontre de 7 décembre 2008
 festËs kombËtare shqiptare 29/11/2008    

Më 29 nëntor, nga ora 17h30, grupimi i shoqatave Shqiptare në Gjenevë, i përbërë nga anamblet « Gëzuar » dhe « Rinia Contact », Lidhja e arsimtarëve dhe e prindërve shqiptarë,Shoqatat « Merci Onex » , rrethi Shqiptar- Merinas si dhe Universitieti Popullor Shqiptar ju ftojnë të merrni pjesë në kremtimin e festës kombëtare shqiptare.

FLYER

upa actualité Fête nationale albanaise 2008
Prezantimi i librave 18/10/2008 upa actualité  

Më 18 tetor nga ora 16.00, UPSH organizon promovimin e fjalorit Shqip të autorit Mehmet Elezi, konsideruar nga specialistët si vepra më komplete e gjuhësisë shqipe moderne.
Ceremonia mbahet në lokalet e restorantit Cajupi, pranë UPSH.

INVITATION

upa actualité Dictionnaire albanais de Mehmet Elezi
pritje 29/04/2008 upa actualité  

Grupi i shoqatave shqiptare të Gjenevës organizon një pritje. Ne dëshirojmë t’u shprehim mirënjohjen tonë autoriteteve zvicerane për angazhimin e tyre në procesin e njohjes së shtetit të Kosovës si dhe për pritjen e bërë popullatës shqiptare gjatë viteve të luftës.

PHOTOS

upa actualité Réception 29.04.2008
Prezantimi i librave 03/05/2008 upa actualité  

Prezantimi i librave të fundit të Alfred Papuçiut.

PHOTOS

upa actualité Livres d'Alfred Papuçiu
Prezantimi i librave 03/05/2008 upa actualité  

Prezantimi i librave të fundit të Alfred Papuçiut. Universiteti Popullor Shqiptar (UPSH) në Gjenevë, Zvicër, organizon të shtunën, 3 maj 2008, në ora 15, promovimin e librave të fundit të shkrimtarit dhe gazetarit Alfred Papuçiu:  « Réflexions sur les Albanais, l’Europe et les Nations Unies »

upa actualité Livres d'Alfred Papuçiu
Konference shtypi 03/04/2008 upa actualité  

Ishin të pranishëm në konferencën e shtypit Znj. Maria Roth- Bernasconi, presidente e UPSH dhe këshilltare nacionale gjenevase, Z. Michel Riat, ish présidenti i UPSH dhe anëtar i komitetit, Z. René Simon Meyer, anëtar i Komitetit, Znj. Albana Krasniqi Malaj, koordinatore e UPSH.

upa actualité Conférence presse 03.04.2008
LIVRE - PARUTION upa actualité  

Parution du livre:
Die «Jugo-Schweiz» de Philipp Kämpf
(consacre quelques pages à L'UPA et à l'un de ses membres)

"Viele Schweizer suchen ihre Identität, indem sie sich vom Fremden abgrenzen: «Ich weiss zwar nicht, was ein Schweizer ist, aber ich weiss, dass ich kein ‹Jugo› sein will.»"

upa actualité die "jugo-schweiz"
G I E F upa actualité  

Krijimi i një
GRUPI INTER-ASOCIATIV TË PUNËS
| INTEGRIMI – FAMILJA - FORMIMI |

Pas një pune të përbashkët mbi projektin
e nisur ngaUPSH-ja...

upa actualité GIEF
AtelietË upa actualité  

ATELIE PËR RROBAQEPËSI DHE TË SHPREHURIT
GOJOR TË FRËNGJISHTES

Maison de quartier des Avanchets / tél: 022 792 24 80
Avenue du Grand-Bay 13, 1220 Avanchets
Universiteti Popullor Shqiptar / tél: 022 340 25 77
Rue de Lyon 112, CP 593, 1211 Genève

upa actualité ateliers couture et expression orale
PROJEKTE upa actualité  

INTEGRIMI – FAMILJA - FORMIMI

Ky projekt ka të bëjë me senzibilizimin e prindërve shqiptarë, lidhur me rëndësinë e formimit si dhe implikimin e domosdoshëm të tyre për suksesin shkollor të fëmijëve. Një shkollim i sukseshëm, mundëson kufizmin e rrezikut për ndërprerje të shkollimit të mëtejmë.

upa actualité projet intégration - famille - formation

 

 

Arkivi

 

MANIFESTI upa actualité  

MANIFEST KUNDËR RACIZMIT

UPSH-ja mbështet nismën e ACOR SOS Racisme, dhe ju fton që ta nënshkruani manifestin me titull « Racizmi s’kalon dot tek unë »
http://www.stopracisme.ch

upa actualité stop racisme
FESTËN E FLAMURIT upa actualité  
UNIVERSITETI POPULLOR SHQIPTAR ORGANIZON:
FESTËN E FLAMURIT

TË SHTUNËN, MË 24 NËNTOR 2007
NË PALLADIUM NË ORA 20H00

hyrja e lirë, salle du Palladium, 3 rue du Stand
upa actualité fête nationale albanaise - la fête du drapeau
     
KINEMAJA upa actualité  

FESTIVALI SHQIPTARO-LATINOAMERIKAN
Mbrëmje interkulturore,
më 8 tetor 2008, në ora 18h30, hyrja e lirë.

Kinemaja « Sputnik »
4 place des Volontaires
1204 Genève

upa actualité festival albano-latino-américain (cinéma)
MbrËmje upa actualité  

RACIZMI ORDINAR NË ZVICËR
Mbrëmje tematike,
më 4 tetor 2007, në ora 20h00, hyrja e lirë.

UPA
112 rue de Lyon
1203 Genève

upa actualité soirée thématique: le racisme ordinaire en suisse

 

Hapja solemne ekspozitës
4 - 27 Mars 2013 / Ora: 19h
Visites quotidiennes 10h-16h